CRUNCHY KIP MET GEBAKKEN SJALOT & KOMKOMMERRELISH

voor 2 personen
Aan de slag!

Meng de kip, vissaus, suiker en knoflook in een grote kom en breng op smaak met zwarte peper. Dek af en zet een uur of een hele nacht, als je de tijd hebt, in de koelkast.
Maak intussen de tamarindesaus; doe alle ingrediënten in een steelpan en roer op een laag vuur 5 minuten door, totdat de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur en zet even weg.
GEBAKKEN SJALOTTEN & KNOFLOOK
Giet een laag van ongeveer 10 cm plantaardige olie in een wok of pan en zet op matig vuur. Meng de sjalotjes en bloem in een kom, schep in een zeef en schud het overtollige bloem eraf. De olie is heet genoeg als deze direct gaat bruisen wanneer je er een sjalotje ingooit. De olie moet niet te heet zijn, dan verbranden de uitjes en krijgen ze een bittere smaak. Frituur de uitjes 5 min. of tot ze goudbruin zijn. Schep uit de olie met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met zout. Doe de plakjes knoflook in de olie (deze hoeven niet met bloem te worden bestoven) en bak ze 1 minuut. Schep uit de olie met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier.
KLEVERIGE KOMKOMMERRELISH
Doe de knoflook en chilipeper in een vijzel en stamp tot een pasta. Schep de pasta in een steelpan, voeg de azijn, suiker en een snufje zout toe. Roer op laag vuur door tot de suiker is opgelost en laat nog 6 tot 8 min indikken tot een siroop. Haal van het vuur, voeg de vissaus toe en laat afkoelen. Roer het limoensap, sjalot & komkommer erdoor en bestrooi met sesamzaad.
Laat de kip uitlekken en dep droog met keukenpapier. Wentel de kip door de maïzena en schud het teveel eraf. Verhit een grote braadpan op middelhoog vuur en giet ongeveer 2 el plantaardige olie in de pan. Doe, als de olie heet is, de kip in de pan en bak, in porties, in 3 minuten aan elke kant goudbruin. Zet het vuur iets lager en bak, regelmatig kerend, nog 5 min. tot de kip gaar is. Laat uitlekken op keukenpapier.
Schep de nog hete krokante kip op een grote serveerschaal. Schep de tamarindesaus erdoor, bestrooi met de sjalotjes, ingelegde peper en kruiden. Garneer met de gebakken sjalottjes en knoflook.
Lekker met gekookte rijst.

In je voorraad
Ingrediënten
  • 4 kippendijen, in grove stukken
  • 30 ml vissaus
  • 1 grote teen knoflook, geperst
  • Maïzena, om te bestuiven
  • 40 ml plantaardige olie
  • 1 (rode Aziatische) sjalotje, gehalveerd en in dunne plakjes gesneden
  • 1 kleine rode peper, in ringetjes gesneden en gekweekt in 2 el rijstwijnazijn
  • 1 handvol munt, gescheurd
  • 1 handvol Korianderblaadjes
  • Pinda’s en/of cashewnoten ter garnering
  • Optioneel: witte rijst voor erbij

Tamarindesaus

  • 1½ el tamarindepuree (toko of beter geselecteerde supermarkt)
  • 1 teen knoflook, fijngeperst
  • Sap van 2 limoenen
  • 1½ el palmsuiker of bruine bastardsuiker
  • 1 el vissaus
  • 2 tl chilivlokken

Gebakken sjalotten & knoflook

  • 500 ml plantaardige olie, om in te frituren
  • 6 kleine gele of rode sjalottjes, in dunnen ringen
  • 2 el bloem
  • 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes

Kleverige komkommerrelish

  • 2 teentjes knoflook
  • 2 lange rode pepers, van zaadjes ontdaan en fijngehakt
  • 200 ml rijstazijn
  • 200 gr fijne kristalsuiker
  • 2 tl vissaus
  • Sap van 1 limoen
  • 1 el fijngehakte (rode Aziatische) sjalot
  • 1 komkommer, in dunne plakken mbv bijv een kaasschaaf
Keukengerei
  • Grote kom
  • Steelpan
  • Keukenpapier
  • Grote braadpan
  • Wok of kookpan (gebakken sjalotten & knoflook)
  • Schuimspaan

KLEVERIGE KOMKOMMERRELISH

  • Vijzel
  • Steelpannetje
  • Kaasschaaf of dunschiller
Bron

My Streetfood Kitchen

Ontdek meer

alle recepten

Volg ons op Instagram